Žehnání památníku Sv. Zdislavy v Křižanově 27.9.2015

25.10.2015 19:29

V letošním roce si připomínáme 20. výročí svatořečení křižanovské rodačky svaté Zdislavy. Zdislava byla nejstarší dcerou majitelů Křižanova, brněnského purkrabího Přibyslava a jeho ženy Sibyly. Narodila se kolem roku 1220. V sedmnácti letech byla provdána za Havla z Markvartic, zakladatele Lemberka. Proslula péčí o nemocné a chudé. Svatá Zdislava, patronka rodin, byla svatořečena papežem Janem Pavlem II. při jeho návštěvě v Olomouci 21. května 1995.

Letos byl na náměstí v Křižanově postaven pomník svaté Zdislavy, který 27. září 2015 požehnal brněnský biskup Vojtěch Cikrle.Autorem 3,5 metru vysokého památníku je akademický sochař Otmar Oliva. Památníkbyl vytvořen ze žuly ve tvaru kruhu o průměru 12 metrů. Uvnitř je umístěna kašna ve tvaru sférického trojúhelníku a v ní bronzová socha mladé svaté Zdislavy. V rozích kašny autor ztvárnil atributy sv. Zdislavy. Kolem památníku je postaveno 12 sloupů s nápisy. Na památník v hodnotě kolem sedmi milionů korun přispívali dárci z celé republiky.

Na odhalení této významné sochy se vypravilo i asi 20 našich farníků. Slavnostní odpoledne začalo mší sv. celebrovanou brněnským biskupem Vojtěchem Cikrlem. Následovalo požehnání pomníku svaté Zdislavy. Slavnost, kterou navštívilo tisíce poutníků, vyvrcholila koncertem Hradišťanu s Jiřím Pavlicou. (RD)

Fotografie naleznete zde.

Zpět