Předvánoční čas v Budkovicích

28.12.2015 15:41


Letošní prosinec byl v Budkovicích opravdu sváteční. Na 3. adventní neděli si obyvatelé Budkovic v Kapli Cyrila a Metoda na Adventním koncertě připomněli některé zvyky, které se dodržovaly během adventní doby,zaposlouchali se do životopisů svatých, například svatého Ondřeje,svaté Kateřiny nebo svaté Lucie.

Dozvěděli jsme se,proč se zdobí stromeček ,proč se peče sváteční vánočka nebo jak se jmenují jednotlivé svíce na adventním věnci. Slovem nás provázely Studená Dominika, Karolína a Terezka Knížátková, na klávesy hrála Lucinka Knížátková a na flétnu doprovázela Jana Dubšíková. Krásné adventní písně zpívala Julinka Dubšíková. Celý hodinový koncert se nesl v duchu očekávání Vánoc.

Na následující neděli 20.prosince byla v Kapli velká výstava Betlémů, adventních věnců a andílků, také postavičky Tří králů zde hrdě stály! Mnozí návštěvníci obdivovali krásný perníkový Betlém paní Jarky Knížátkové z Budkovic. A musíme také poděkovat paní Olince Sladké, která nám do Kaple věnovala nádherný keramický Betlém starý bezmála 50 let. Velké díky!

A na Štědrý den v 13 hodin jsme se sešli na prostranství u Osadního výboru,abychom si společně letos poprvé zazpívali vánoční koledy. Za husté mlhy,kterou probleskovaly paprsky sluníčka, se nás sešlo bezmála sto lidí! Malý Honzík Jaroušek měl na starost předávání Betlémského světla. Každý si přinesl svoji lucerničku a domů si odnášel tento novodobý symbol Vánoc.

Dovolte mi,abych na závěr poděkovala všem,kteří mi pomáhali při přípravě Adventního koncertu,při výzdobě Kaple nebo při přípravě vánočního punče a cukroví při Štědrodenním koledování. Všem velké díky!

 

Fotky naleznete zde.

 

Vlaďka Frantová

Zpět